We recently completed a home addition project in Port Moody for a couple who were expecting (and now are the proud parents of) their first baby. The scope of the work included reinforcing the existing foundation, creating two ground level additions to increase the floor area, installing a living roof, and revamping the finishes throughout the house. Design-minded and very interested in making their house uniquely their own, the clients were great to work with. They wanted to include a lot of recycled and sustainable materials, and design elements that reflected their love of nature. Below are some photos that show the completed project and some of the details that make this home so special to this family. Massive kudos to our site manager Doug for shepherding this renovation along so successfully!

 

 

The new master bathroom features custom tilework representing a waterfall and river. This is a nice tie-in to the neighbourhood setting which is characterized by streams and pathways.

The waterfall tilework flows down from the top of the shower, and then continues over the edge of the tub.

Also in the master bath is a custom vanity we created in our cabinet shop. The gorgeous striped pattern is created by lamenating strips of different woods together into solid panels. What's even more fabulous is that this is all waste wood from a local mill... so, instead of ending up in a dumpster or as wood chips, this wood gets a second life.

A closer look at the sustainable vanity.

 

The remodeled living room has a strong physical and visual connection to the exterior deck and yard.

 

We replaced the floors in the upper level with reclaimed fir that was custom milled from old discarded beams..

We also exposed the brick chimney on both the upper and lower level for aesthetics and improved heat distribution.

The new dining room features reclaimed fir floors, a vaulted ceiling, lots of natural light, and a custom designed and fabricated accent window.

The bird detail of this window was designed by the clients and cut by one of their neighbours before being sandwiched and sealed in glass by a window maker.